Nieuws

Oproep van de heer M.A. de Ruyter uit Veghel

In de periode van de tentoonstelling meldt mevrouw Rutten-De Ruyter zich per mail, omdat haar vader, de bijna 91-jarige heer M.A de Ruyter uit Veghel, zich de razzia nog goed herinnert. "Ik werkte als machinist aan boord van een zandzuiger. We lagen bij machinefabriek 'De Holland' in verband met een ketelkeuring. Ik had gehoord dat er mensen doodgeschoten waren en dat er nogal een heftige toestand aan de gang was. Rond een uur of 11 zag ik jongens vluchten, ze zaten als ratten in de val want heel de Merwede was door de Duitsers afgezet. Ik verstopte ze in een lege stoomketel en ging zelf in de machinekamer met heel veel herrie aan het werk." Na verloop van tijd kwamen er Duitsers die hem vroegen of hij wat gezien had. "Ze stonden toen vlak naast die ketel. Ik heb ze mee kunnen loodsen naar de kajuit. De jongens werden niet ontdekt. Uren later heb ik ze met een roeiboot naar de wal gebracht. Ze leken me nog heel jong, we hebben nauwelijks gepraat en geen namen uitgewisseld, want dat zou veel te gevaarlijk geweest zijn. Er is me wel eens gevraagd hoe ik het gedurfd heb. Maar op zo'n moment doe je gewoon, dat heeft niks met durven te maken. In je onderbewustzijn weet je blijkbaar dat het moet. Ik zie het nog vaak voor me en zou graag willen weten hoe het die jongens verder vergaan is."

Wie weet meer van de verstopte jongens in de stoomketel? Laat u het mij dan svp weten via Contact.

De heer M.A. de Ruyter tijdens zijn bezoek aan de tentoonstelling op 10 juni 2009
Anja van der Starre | Donderdag 11 Juni 2009, 16:56

Expositie 15 mei 2009 geopend door burgemeester Boevée

Vrijdagmiddag 15 mei 2009 opende burgemeester M.C. Boevée in het Sliedrechts Museum de tentoonstelling Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944. De meeste aanwezigen waren direct betrokkenen: oud-gijzelaars, hun echtgenotes, broers en zusters, kinderen en enkele kleinkinderen. Burgemeester Boevée zei in zijn toespraak, dat de expositie kan helpen bij het verwerkingsproces, wat nog steeds gaande is. "Het leven van honderden jonge mannen en hun families veranderde deze 16e mei ingrijpend. Van de oorspronkelijke bewoners van de betrokken dorpen heeft iedereen wel een familielid – een vader, een broer, een echtgenoot, een opa – die is opgepakt tijdens die verschrikkelijke razzia. Daarom is deze expositie een zeer waardevol initiatief geweest. Goed dat we hier vandaag bijeen zijn, onder andere om steun bij elkaar te zoeken en te vinden, ook al is het voor velen te laat." Op de eerste dag van de expositie, zaterdag 16 mei, bezochten meer dan 70 mensen de tentoonstelling. Ook nu was het merendeel familie van één van de 65 jaar geleden opgepakte mannen. Op de site van de historische vereniging Sliedrecht staan foto's van de opening (zie onder Links --> In de media).
In een vitrine worden enkele unieke persoonlijke documenten van Merwedegijzelaars tentoongesteld. Burgemeester Boevée tijdens zijn toespraak op de officiële opening van de tentoonstelling op 15 mei.
Anja van der Starre | Maandag 18 Mei 2009, 21:02

Expositie Merwedegijzelaars in Sliedrechts Museum

Op dit moment praat ik met het Sliedrechts Museum over het inrichten van een expositie over de Merwedegijzelaars in de periode 16 mei - 13 juni 2009. Nabestaanden van Merwedegijzelaars die over foto's of andere originele documenten beschikken, die voor de expositie interessant kunnen zijn, verzoek ik contact met mij op te nemen (via Contact op deze site). Nadere informatie over de tentoonstelling vindt u links in de menubalk (klik op Tentoonstelling).
Anja van der Starre | Woensdag 4 Februari 2009, 22:28

14 mei 2009: lezing Merwedegijzelaars in Werkendam

Donderdag 14 mei 2009 geef ik op uitnodiging van de Historische Vereniging Werkendam een lezing over de Merwedegijzelaars. Locatie: Partycentrum De Kwinter, Hooftlanden 1 in Werkendam. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: 3,00 Euro voor leden en 6,00 Euro voor niet leden (inclusief koffie/thee bij entree).
Merwedegijzelaars 1944, artikel over lezing in Werkendam in Altena Nieuws d.d. 20 mei 2009
Anja van der Starre | Dinsdag 27 Januari 2009, 21:32

Site Merwedegijzelaars fantastisch 'gegroeid'!

Vandaag is dit Digitale Monument over de Merwedegijzelaars alweer twee jaar in de lucht! Dat de site in een behoefte voorziet is wel duidelijk geworden. Heel veel mensen hebben mij de afgelopen twee jaar benaderd, omdat ze aangenaam verrast waren op de site eindelijk meer informatie te vinden over het verhaal van de Merwedegijzelaars. Een verhaal wat in de (regionale) geschiedenis ten onrechte onderbelicht is gebleven. Zo ben ik in contact gekomen met enkele ex-Merwedegijzelaars, maar ook hun kinderen stuurden mij mails. Sommigen vertelden mij hun persoonlijk verhaal; vaak herkenbaar en meestal ook emotioneel.

Op landelijk niveau is de site eveneens niet onopgemerkt gebleven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benaderde mij begin 2008 met de vraag of ik hen in contact kon brengen met een ex-Merwedegijzelaar, zodat zij zijn verhaal op de DVD 'Sprekende beelden 2008 - getuigenverhalen' vast zouden kunnen leggen. Ik vond de heer Job van der Linden uit Hardinxveld bereid dit te doen. Zijn verhaal, dat representatief is voor vele Merwedegijzelaars, is ontroerend mooi in beeld gebracht.

Ik wil alle mensen die contact met mij gezocht hebben hartelijk danken voor de genomen moeite. Dankzij hen heb ik de site verder kunnen vervolmaken. Naast verhalen, foto's en documenten heb ik zelfs ook nog enkele namen toe kunnen voegen. Vergeleken bij 5 december 2006 is de site dan ook indrukwekkend gegroeid. Fantastisch! Voor mij een drijfveer me in te blijven zetten dit stuk geschiedenis, wat op de levens van vele honderden jonge mannen en hun familie-/gezinsleden een groot stempel heeft gedrukt, levend te houden.

Anja van der Starre | Donderdag 4 December 2008, 21:40
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »