Nieuws

Hardinxveld-Giessendam wil passend(er plaats) gedenkteken Merwedegijzelaars

Het CDA in Hardinxveld-Giessendam heeft donderdag 4 juli 2019 een motie ingediend over het gedenkteken voor de Merwedegijzelaars aan de voormalige School met de Bijbel. De gemeenteraad heeft hier unaniem mee ingestemd.

Het is de bedoeling dat in overleg met nabestaanden en betrokkenen gekeken gaat worden hoe het verhaal van de Merwedegijzelaars in het dorp zo goed mogelijk een gezicht kan krijgen.

CDA Motie "Gedenkteken Merwedegijzelaars" Hardinxveld-Giessendam
Anja van der Starre | woensdag 10 juli 2019, 17:29

Sliedrecht krijgt gedenkteken voor Merwedegijzelaars

In Sliedrecht komt een gedenkteken voor de Merwedegijzelaars. Daarmee stemde de raad dinsdagavond 14 mei 2019 unaniem in. Het CDA kwam met een motie voor het gedenkteken, dat ‘in overleg met alle betrokken partijen en instanties moet worden ingericht en een plaats moet krijgen in de publieke ruimte’. ,,Er is dit jaar veel aandacht voor het verhaal van de Merwedegijzelaars. Bekendheid van de namen van de gijzelaars leidt tot meer besef van de verschrikkingen in de oorlog. We zijn het er over eens dat het verhaal van de Merwedegijzelaars doorverteld moet blijven worden aan volgende generaties”, zegt fractievoorzitter Frank Dunsbergen. 

CDA-Motie Vreemd - Merwedegijzelaars
Anja van der Starre | zondag 19 mei 2019, 22:12

Herdenking op donderdagavond 16 mei 2019

Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht organiseert op donderdagavond 16 mei 2019 een herdenkingavond in De Lockhorst voor iedereen die hiervoor belanstelling heeft.

Aan het programma wordt gewerkt, maar in ieder geval zal de NOS-documentaire "De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders" te zien zijn. Uiteraard is er volop gelegenheid hierover in gesprek te gaan en vragen te stellen.

Inloop vanaf 19.30 uur. Start om 20.00 uur.

Uitnodiging herdenking op 16 mei 2019
Anja van der Starre | woensdag 8 mei 2019, 11:13

Herdenking Amersfoort, Sliedrecht en NOS-documentaire

Graag geef ik u hierbij de links naar de herdenkingen en documentaire die de afgelopen periode te zien zijn geweest:

 

Herdenking en viering bevrijding Kamp Amersfoort op 19 april 2019

Dodenherdenking op 4 mei 2019 in Sliedrecht

NOS Nationale herdenking 2019

Documentaire "De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders"

 

Anja van der Starre | zondag 5 mei 2019, 21:44

Burgemeesters komen voortaan jaarlijks naar herdenking

De burgemeesters van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena waren zo onder de indruk van de herdenking van Kamp Amersfoort dat ze hebben toegezegd voortaan jaarlijks te komen. Vrijdag 19 april jl. vond de herdenking plaats van de overdracht van het gevangenenkamp aan het Nederlandse Rode Kruis, precies 74 jaar geleden.

Tijdens de ceremonie stonden dit jaar de Merwedegijzelaars centraal. Honderden mannen werden in mei 1944 aan weerszijde van de Merwede opgepakt als represaille voor het doodschieten van twee landwachters door het verzet. Ze werden weggevoerd naar Kamp Amersfoort en later naar kampen in Duitsland. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Bijna duizend mensen luisterden in de bossen bij de restanten van het beruchte Kamp Amersfoort naar toespraken en muziek. Anja van der Starre maakte grote indruk met de wijze waarop ze haar vader, oud-gevangene Bas van der Starre, eerde in bijzijn van haar moeder en dochter. Van der Starre maakte van het onderzoek naar informatie over en verhalen van Merwedegijzelaars haar levenswerk.

,,Het is fijn dat de burgemeesters ook volgende jaren bij deze belangrijke herdenking aanwezig willen zijn’’, zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Dat toont aan dat steeds beter begrepen wordt dat dit kamp van grote landelijke betekenis was tijdens de oorlog.’’

Ook Van der Starre is blij met de toezegging. ,,Het is erg fijn dat er meer erkenning komt voor deze oorlogsslachtoffers en hun families.’’

Tot de sprekers behoorden ook Annemieke Thomas en Maxime van Esseveld, dochter en achterkleindochter van gevangene Johan Thomas. Ook zij raakten een gevoelige snaar bij de aanwezigen.

De burgemeesters van de razziagemeenten: Van Hemmen, Heijkoop en Fränzel met Anja van der Starre Vaker herdenken in Amersfoort
Remco Reiding (NMKA) | woensdag 24 april 2019, 19:35
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 »