Nieuws

Indrukwekkend bezoek Merwedegijzelaars aan Kamp Amersfoort

Zaterdag 27 maart 2010 heeft een delegatie van Merwedegijzelaars een bezoek gebracht aan Kamp Amersfoort. Onder de 70 aanwezigen waren twee ex-gijzelaars: Jan Braanker en Jan van Lopik. Overige bezoekers waren overwegend nabestaanden van ex-gijzelaars. Om 11.00 uur heette Harry Ruijs, de directeur van Kamp Amersfoort, de aanwezigen welkom. Aansluitend werd een indrukwekkende dvd over het kamp vertoond. Na de lunch volgde een rondleiding over het voormalige kampterrein. Hierna was er in het bezoekerscentrum nog gelegenheid elkaar te ontmoeten en bij te praten. Onder Foto's op deze website (in de map Excursie naar Kamp Amersfoort op 27 maart 2010) vindt u een impressie van deze dag.
Anja van der Starre | Zaterdag 27 Maart 2010, 19:39

Excursie naar Kamp Amersfoort op 27 maart 2010

Zaterdag 27 maart 2010 is er voor Merwedegijzelaars en/of hun nabestaanden een speciaal programma met rondleiding in Kamp Amersfoort georganiseerd (van 11.00 - 14.30 uur). Bent u een Merwedegijzelaar of een nabestaande en heeft u interesse deze dag bij te wonen, meld u dan via Contact elders op deze site bij mij aan. Vermeld dan s.v.p. ook met hoeveel personen u graag wilt komen en of u over eigen vervoer beschikt.
Anja van der Starre | Zondag 1 November 2009, 16:23

Families gezocht van oorlogsslachtoffers

Van sommige kampgevangenen die de oorlog niet overleefd hebben, zijn nog wel persoonlijke bezittingen bewaard gebleven. Sinds kort wordt via internet geprobeerd de families van deze omgekomen gevangenen te vinden, want „een papiertje waar iets op geschreven is, kan net zo kostbaar zijn als een gouden ring.” Op de site www.oorlogsnalatenschappen.blogspot.com vindt u een lijst met namen van omgekomen gevangenen, waar nog bezittingen van zijn. Op de lijst ook de namen van Arie Brouwer uit Giessendam (1913) en Adrianus van Driel uit Werkendam (1890).

Nabestaanden krijgen spullen uit Nazikamp (Algemeen Dagblad, februari 2010)
Anja van der Starre | Woensdag 30 September 2009, 21:04

Beelden en verhalen 'Oorlog en vrede' in DiEP

Ergoedcentrum DiEP zet op de Landelijke Archievendag (zaterdag 17 oktober 2009) de deuren van het archiefgebouw uit 1917 open om onervaren (stamboom)onderzoekers kennis te laten maken met de studiezaal. Ook zijn er films, foto's en archiefstukken te bekijken over het thema van de week van de geschiedenis: 'Oorlog en vrede' in stad en regio. Verder houdt Anja van der Starre om 11.00 uur een lezing over de Merwedegijzelaars op de bezoeklocatie van DiEP aan het Stek 13 te Dordrecht. Ook is er die dag een kleine tentoonstelling over het onderwerp te bekijken.

Anja van der Starre | Dinsdag 22 September 2009, 23:12

Pieter van den Heerik van namenlijst afgevoerd

Na intensief speurwerk door Wim van den Heerik uit Sliedrecht is onomstotelijk vast komen te staan, dat zijn oom Pieter van den Heerik niet tot de groep Merwedegijzelaars behoorde. Uit een in de familie teruggevonden notitie van zijn vader blijkt dat Pieter van den Heerik op 7 juli 1944 door de arbeidscontroledienst is gearresteerd, gevangen is gezet en op 11 juli 1944 is overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daarvandaan is hij op transport gesteld naar Duitsland. Onderzoek in het stadsarchief te Dordrecht wijst middels een politiejournaal uit die tijd uit, dat genoemde data kloppen. De naam van Pieter van den Heerik is daarom vandaag door mij van de namenlijst afgevoerd. Op de site staat nog wel een rouwadvertentie waar Pieter van den Heerik in wordt genoemd naast de omgekomen Merwedegijzelaars Cornelis de Rek en Jacob van der Knaap.
Rouwadvertentie de heren Van den Heerik, De Rek en Van der Knaap
Anja van der Starre | Maandag 7 September 2009, 20:56
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »