Nieuws
11 april 2018: uitreiking eerste boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia'
Woensdagmiddag 11 april 2018 om 14.00 uur wordt het eerste exemplaar van het boekje 'Helsluis - een verhaal over de Merwederazzia' uitgereikt aan een oud-Merwedegijzelaar. Dit gebeurt in het Historisch Informatiecentrum in de Peulenstraat 243 in Hardinxveld-Giessendam. Het boekje, speciaal voor de schooljeugd, is geschreven door Judith Brinkman, een nabestaande van één van de omgekomen Hardinxveldse Merwedegijzelaars. Illustrator Jesse Boom uit Hardinxveld-Giessendam heeft het verhaal van stijlvolle illustraties voorzien.
Om de razzia van 16 mei 1944 en de dramatische gevolgen daarvan meer bekendheid in de regio te geven, schreef Judith Brinkman voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs een toegankelijk en indrukwekkend verhaal. Door de ogen van het jonge meisje Anna krijgen de lezers een beeld van wat er aan de razzia vooraf is gegaan. Een verhaal dat uitnodigt na te denken over 'goed' en 'fout' in oorlogstijd, over vrijheid en over (de keerzijde) van verzet.
Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en Historische Vereniging Sliedrecht maken het mogelijk dat alle kinderen in de groepen 7 en 8 van basisscholen in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht het boekje gratis ontvangen. De leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam krijgen het boekje cadeau. Overige belangstellenden kunnen het boekje na 11 april aanstaande kopen bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam.
Impressie van de legging eerste elf Struikelstenen in Sliedrecht
Klik hier voor een impressie van de legging van de eerste elf Struikelstenen in Sliedrecht door Gunter Demnig op maandag 6 februari 2017.
Struikelsteen voor Sliedrechtse Klaas Görtemöller op 6 februari 2017
Maandag 6 februari 2017 om 9.00 uur zal Gunter Demnig in Sliedrecht de eerste elf struikelstenen leggen van de in totaal circa 40 te plaatsen stenen. Tien stenen zijn voor twee Joodse families (Hartog den Hartog en Kleinkramer) en één is voor Merwedegijzelaar Klaas Görtemöller. Iedereen is van harte welkom de steenlegging bij te wonen op de adressen aan de Adriaan Volkersingel 22 en 25 en Molendijk (ter hoogte van nummer 160). Daarna is er gelegenheid nog met elkaar na te praten in het kantoor van de ABB aan de Molendijk 160. Voor meer informatie zie: http://hetkompassliedrecht.nl/lokaal/eerste-struikelstenen-begin-volgend-jaar-geplaatst-191955 en http://www.struikelstenensliedrecht.nl.
Gedicht 16 mei 1944 - 16 mei 2016
de appelboom
zit zonder bloesem
de wind van het weekend
blies hem leeg
de rozenknop verraadt
verscholen rood
de Grote Kerk
wordt voorbij gefietst
door vroege Pinkstervierders
verhaalt in niets
van 16 mei vorig jaar
het jaar daarvoor
bakstenen verzwijgen
de geschiedenis
stoeptegels dragen
belopen dameslaarzen
die even dralen
bij een rijtje namen
misschien ging de ranke hand
over het koper
misschien keek ze omhoog
vroeg ze zich af
hoe de wolken waren
toen arme zielen
zich verzamelden
nog eens opkeken
naar de ruiten
van de Grote Kerk
opkeken naar dwarrelend
appelboombloesemblad
het dorp
kwam zonder bloesem
de oostenwind
blies haar leeg
belopen dameslaarzen
keren huiswaarts
met lege handen
Petra M. Heerenwaaijer
Stichting Struikelstenen Sliedrecht opgericht
Op woensdag 20 april 2016 is de Stichting Struikelstenen Sliedrecht opgericht. De vier mensen, die zich sinds de zomer 2015 hebben ingespannen om ook in Sliedrecht struikelstenen geplaatst te krijgen, hebben recent versterking gekregen van Gwen Talsma. Gwen, die de rol van voorzitter van de Stichting op zich neemt, is in Sliedrecht beter bekend onder haar pseudoniem van dorpsdichter Petra M. Herwaaijer. Het stichtingsbestuur bestaat verder uit Ronald Kitsz, Maria Stam, Anja van der Starre en Gerrit Venis.
De planning is dat Gunter Demnig, kunstenaar en initiatiefnemer van het project 'Stolpersteine', in het voorjaar van 2017 naar Sliedrecht komt om de eerste stenen te leggen. Inmiddels is er door middel van crowdfunding ruim € 2.700,- binnengehaald. De Stichting zal zich dit jaar hard maken om het resterende bedrag voor alle te plaatsen stenen, vooralsnog zo'n 30, bij elkaar te krijgen. Het gaat dan om uit ons dorp weggevoerde Joden, Merwedegijzelaars en waarschijnlijk ook onderduikers die de oorlog in gevangenschap niet hebben overleefd.
Op dit moment werkt de Stichting aan het opzetten van een website, waar alle relevante informatie over deze mensen en het huis waar zij destijds woonden straks terug te vinden moet zijn. Ook zal de Stichting zorgdragen voor het onderhoud van de struikelstenen nadat ze geplaatst zijn.