Nieuws

7 oktober 2019: Struikelstenen gelegd voor Pieter Harkema en Gerrit van der Kreeft

Wederom onder zeer veel belangstelling heeft Gunter Demnig, initiatiefnemer van het project Stolpersteine, in Sliedrecht Struikelstenen gelegd. Veertien in totaal verspreid over drie adressen.

Eerst werden de stenen voor de Merwedegijzelaars Steven Gerrit van der Kreeft (Stationsplein) en Pieter Harkema jr. (Rembrandtlaan 20) gelegd. Van beide jong gestorven mannen waren neven en nichten aanwezig, die ook bij de ceremonie betrokken werden. Daarna volgde het leggen van 12 struikelstenen aan de Stationsweg. Deze stenen zijn voor de bewoonster van het pand, een Joods gezin wat bij haar inwoonde (vader, moeder en zoontje) en 8 Joodse onderduikers die er verbleven. Ook hier waren nabestaanden aanwezig en hielpen kinderen van de Joh. Calvijnschool bij het leggen van de stenen. Burgemeester Bram van Hemmen hield bij alledrie de leggingen een toespraak. Ook familieleden en bestuursleden van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht voerden het woord.

In 2017 en 2018 werden ook al stenen gelegd voor Merwedegijzelaars, te weten Klaas Görtemöller (2017) en Teunis Ceelen, Pieter van Hemert en Arie de Kluijver (2018). In 2020 zullen de laatste stenen voor uit Sliedrecht afkomstige in de oorlog overleden Merwedegijzelaars gelegd worden bij het adres waar ze het laatst woonden.

Steven Gerrit van der Kreeft reikt de steen voor zijn oom en naamgenoot aan Gunter Demnig aan. De steen voor Steven Gerrit van der Kreeft met de witte roos er op, 7 oktober 2019. Struikelsteen voor Steven Gerrit van der Kreeft, 7-10-2019 gelegd nabij het station in Sliedrecht. Gunter Demnig legt de steen voor Pieter Harkema aan de Rembrandtlaan 20. Pieters nichtje Ina, direct naast Demnig, kijkt toe. Foto: Suzanne Heikoop/Het Kompas. Ina Zijlstra legt de witte roos bij de steen van haar oom Pieter Harkema voor zijn ouderlijk huis. Foto: Suzanne Heikoop/Het Kompas. Jan Zijlstra houdt een toespraak voor het huis waar zijn oom Pieter Harkema in mei 1944 woonde. Foto: Suzanne Heikoop/Het Kompas. Struikelsteen voor Pieter Harkema jr., gelegd bij Rembrandtlaan 20, 7-10-2019.
Anja van der Starre | woensdag 9 oktober 2019, 19:15

Hardinxveld-Giessendam wil passend(er plaats) gedenkteken Merwedegijzelaars

Het CDA in Hardinxveld-Giessendam heeft donderdag 4 juli 2019 een motie ingediend over het gedenkteken voor de Merwedegijzelaars aan de voormalige School met de Bijbel. De gemeenteraad heeft hier unaniem mee ingestemd.

Het is de bedoeling dat in overleg met nabestaanden en betrokkenen gekeken gaat worden hoe het verhaal van de Merwedegijzelaars in het dorp zo goed mogelijk een gezicht kan krijgen.

CDA Motie "Gedenkteken Merwedegijzelaars" Hardinxveld-Giessendam
Anja van der Starre | woensdag 10 juli 2019, 17:29

Sliedrecht krijgt gedenkteken voor Merwedegijzelaars

In Sliedrecht komt een gedenkteken voor de Merwedegijzelaars. Daarmee stemde de raad dinsdagavond 14 mei 2019 unaniem in. Het CDA kwam met een motie voor het gedenkteken, dat ‘in overleg met alle betrokken partijen en instanties moet worden ingericht en een plaats moet krijgen in de publieke ruimte’. ,,Er is dit jaar veel aandacht voor het verhaal van de Merwedegijzelaars. Bekendheid van de namen van de gijzelaars leidt tot meer besef van de verschrikkingen in de oorlog. We zijn het er over eens dat het verhaal van de Merwedegijzelaars doorverteld moet blijven worden aan volgende generaties”, zegt fractievoorzitter Frank Dunsbergen. 

CDA-Motie Vreemd - Merwedegijzelaars
Anja van der Starre | zondag 19 mei 2019, 22:12

Herdenking op donderdagavond 16 mei 2019

Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht organiseert op donderdagavond 16 mei 2019 een herdenkingavond in De Lockhorst voor iedereen die hiervoor belanstelling heeft.

Aan het programma wordt gewerkt, maar in ieder geval zal de NOS-documentaire "De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders" te zien zijn. Uiteraard is er volop gelegenheid hierover in gesprek te gaan en vragen te stellen.

Inloop vanaf 19.30 uur. Start om 20.00 uur.

Uitnodiging herdenking op 16 mei 2019
Anja van der Starre | woensdag 8 mei 2019, 11:13

Herdenking Amersfoort, Sliedrecht en NOS-documentaire

Graag geef ik u hierbij de links naar de herdenkingen en documentaire die de afgelopen periode te zien zijn geweest:

 

Herdenking en viering bevrijding Kamp Amersfoort op 19 april 2019

Dodenherdenking op 4 mei 2019 in Sliedrecht

NOS Nationale herdenking 2019

Documentaire "De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders"

 

Anja van der Starre | zondag 5 mei 2019, 21:44
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 14 15 16 »