Nieuws

Kamp Amersfoort zoekt 35.000 foto’s

Kamp Amersfoort waagt een ultieme poging om van 35.000 gevangenen een foto te achterhalen. De organisatie wil deze oorlogsslachtoffers een gezicht geven. Kamp Amersfoort heeft daartoe vandaag de website www.geefgevangeneneengezicht.nl gelanceerd.

De foto’s vormen een Fotomonument in het nieuwe museum, dat in het voorjaar van 2020 de deuren opent. ,,We hopen dat iedereen die dit project omarmt nog één keer de zolder op kruipt of oude fotoalbums uit de kast trekt om ons te helpen de oud-gevangenen weer zichtbaar te maken’’, zegt directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort.

Kamp Amersfoort zoekt daarnaast donateurs, particulieren en bedrijven, die het Fotomonument mogelijk willen maken. ,,De gevangenen kwamen uit het hele land naar Amersfoort’’, zegt Meershoek. ,,We hopen van harte dat we ook op steun uit heel Nederland kunnen rekenen.’’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Vaders, zonen. Dappere mensen, pechvogels. Jong, oud, groot, klein. Arts, timmerman, Kamerlid, kermisklant. Ze stierven of ze overleefden. In het kamp namen de nazi’s de gevangenen hun waardigheid af. Ze werden een gezicht in de massa, een nummer in plaats van een naam.

Kamp Amersfoort wil hen middels het project ‘Geef gevangenen een gezicht’ weer mens maken. Een naam geven. En een gezicht. Om te laten zien met hoeveel ze waren, om te laten zien hoe verschillend ze waren, om te laten zien dat ze mens waren en geen nummer.

Kamp Amersfoort zoekt 35.000 foto's
Remco Reiding (NMKA) | Dinsdag 2 April 2019, 22:11

Represailleslachtoffers centraal op herdenking Kamp Amersfoort op19 april 2019

De opzet van de jaarlijkse herdenking op 19 april in Kamp Amersfoort is dit keer anders dan voorgaande jaren. De verschillende onderdelen volgen elkaar op zonder een presentator. Het is een verhaal in de vorm van muziek, tekst, video en toespraken. Het neemt de aanwezigen mee in het herinneren, herdenken, erkennen, gedenken, eren en vieren. Alle sprekers vertellen hun eigen verhaal, maar het geheel is logisch op elkaar afgestemd.

Centraal dit keer staan de slachtoffers van gijzelingen en represailles. Het ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plek’ zijn. De confrontatie met verschillende dilemma’s. Hoe de trauma’s bijna 75 jaar later in de vele gezinnen nog doorwerken. Wat er vaak niet verteld of juist verzwegen is. Niet alleen bij de gezinnen waarvan de vader of opa om het leven is gekomen, maar juist ook bij degene die levend terugkwamen. Zij en hun gezinsleden zijn voor het leven getekend.

Dit jaar is er speciale aandacht voor de grote groep Merwedegijzelaars. Het verhaal dat representatief is voor het verhaal van andere gijzelaarsgroepen. Meer info volgt nog, onder andere via de site van Kamp Amersfoort.

Iedereen is van harte welkom de herdenking in Kamp Amersfoort bij te wonen op vrijdag 19 april van 12.30 - 15.00 uur (Loes van Overeemlaan 19, Leusden).

Anja van der Starre | Woensdag 20 Februari 2019, 17:44

NOS gaat documentaire over Merwedegijzelaars maken!

Vandaag heeft de NOS mij bevestigd, dat hun team de geschiedenis van de Merwedegijzelaars centraal gaat stellen in een Documentaire voor de Nationale Herdenking 2019.

In de eerste plaats ben ik door dit nieuws echt enorm geraakt. Wat zou ik dit graag met mijn vader delen! Een documentaire voor de landelijke televisie over het bizarre verhaal van aanslag, represaille en heel veel onschuldige slachtoffers en stil verdriet. Voor de meeste gijzelaars is het een postuum eerbetoon, maar ik wil vooral benadrukken dat dit een grote uitreiking naar slachtoffers en nabestaanden is.

De documentaire zal op zaterdag 4 mei rond 20.30 uur worden uitgezonden op NPO2.

Aankondiging NOS-documentaire in de NCRV-gids april/mei 2019
Anja van der Starre | Woensdag 14 November 2018, 19:18

CS De Hoven Calvijn adopteert plaquette Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam

Leerlingen van Havo-3 en VWO-3 van CS De Hoven Calvijn in Hardinxveld-Giessendam hebben in 2018 de plaquette ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars geadopteerd. Onder leiding van docente Lineke de Jong hielden de leerlingen donderdag 17 mei 2018 op het schoolplein van de voormalige School met de Bijbel een herdenking. Ook burgemeester Heijkoop was daarbij aanwezig.

De leerlingen staan klaar voor de herdenking. De plaquette aan de voormalige School met de Bijbel in Hardinxveld. Het bloemstuk namens de school. De door de leerlingen gelegde rozen.
Anja van der Starre | Zaterdag 19 Mei 2018, 12:04

Merwederazzia herdacht in Grote Kerk te Sliedrecht

Woensdag 16 mei 2018 vond er in de Grote Kerk in Sliedrecht een mooie en waardige herdenking van de Merwederazzia plaats. Speciale gasten waren de vele schoolkinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Sliedrecht. Burgemeester Van Hemmen sprak en een leerlinge las op voortreffelijke wijze een stukje voor uit het boekje 'Helsluis' van Judith Brinkman. Daarna een toespraak van Anja van der Starre en Kees Mijnster (93), een oud-gijzelaar. Hij werd op 16 mei 1944 opgepakt toen hij op weg was naar zijn werk en kwam zo in Kamp Amersfoort terecht waar hij later weer werd vrijgelaten.

Aansluitend op de herdenking legde mijnheer Mijnster samen met zijn dochter - en omringd door vele familieleden - een krans bij de plaquette aan de kerk.

Zeer veel dank aan de mensen van de Historische Vereniging Sliedrecht die deze herdenking hebben georganiseerd naar aanleiding van het onlangs verschenen boekje 'Helsluis'. Dit kon mede dankzij sponsoring van de HVS aan alle schoolkinderen van de groepen 7 en 8 in Sliedrecht worden uitgereikt.

Anja van der Starre | Zaterdag 19 Mei 2018, 11:34
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »